Ako orechy prospievajú zdraviu

Orechy obsahujú množstvo živín,
ktoré prospievajú zdraviu.

Už ste dnes mali
hrsť zdravých orechov?
 

 
 

PRIRODZENÉ POTRAVINY

V sučasnosti venujeme veľkú pozornosť zloženiu našej stravy (tuky, cukry, bielkoviny a ich pomer). Minimálne rovnako dôležitá je kvalita a vedieť kvalitu posúdiť.

Výskumy už dlhé roky potvrdzujú, že prirodzené potraviny sú pre naše zdravie užitočnejšie ako technologicky spracované.

Prirodzené potraviny majú navyše preventívny a liečebný účinok pri ochoreniach a schopnosť obnoviť a udržať signalizačné mechanizmy ako napríklad sýtosť alebo hlad.

Orechy patria medzi prirodzené potraviny. Ich primárnou funkciou je poskytovať energiu. Cukry, tuky a bielkoviny obsiahnuté v orechoch sú zdrojom energie a voláme ich makronutrienty. Orechy navyše obsahujú aj mikronutrienty - minerálne látky a vitamíny, ktoré hrajú dôležitú úlohu vo všetkých telesných procesoch a sú výživnými látkami pre bunky a mikrobiotu.

 

 

Orechy a celkové zdravie


Hrsť orechov denne (25 g) prospieva celkovému zdraviu človeka


Mix orechových jadier

 

AKO NAKUPOVAŤ ORECHY

Nakupujte len orechy, pri ktorých máte istotu, že boli po celý čas správne skladované. Dôvod?

Kvalitu orechov znižujú alebo až likvidujú oxidatívne procesy, pri ktorých dochádza k rozkladu tukov. Nezáleží pritom, či ide o orechy z vlastnej záhrady alebo kúpené. Správne skladovanie udrží vysokú kvalitu orechov aj jeden rok po zbere.

My orechy skladujeme v tmavých, suchých, chladných (menej ako 12°C) a uzavretých priestoroch. Orechy balíme až tesne pred expedíciou. Takto máte istotu, že nakupujete orechy v najvyššej kvalite.

 

 

Hrsť orechov denne prospieva zdraviu srdca

Mix orechov v škrupine

Orechy a zdravé srdce

 

HRSŤ ORECHOV DENNE

Väčšina ľudí si myslí, že orechy sú pochutina pri konzumácii alkoholických nápojov, pozeraní televízie a na lúskanie pomedzi výdatné jedlá na Vianoce. Orechy sú však omnoho viac. Sú výborným a kvalitným jedlom, zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Denne konzumujte približne za hrsť = 30- 50 g naturálnych (nesolených, nesladených a nepražených) orechov. Tu je prepočet gramov na kusy. 25 gramov je približne:

  • 20 mandlí
  • 15 kešu
  • 20 lieskových orechov
  • 15 makadamových orechov
  • 15 pekanových orechov
  • 2 polievkové lyžice píniových orechov
  • 30 jadier pistácií
  • 9 jadier vlašských orechov

 

 

Orechy, zdravá hmotnosť a chudnutie


Hrsť orechov denne (25 g) pomáha udržať zdravú hmotnosť a pomáha pri chudnutí

Mandle v škrupine a jadrá mandlí

 

ORECHY SÚ SUPERPOTRAVINY

Superpotraviny sú obzvlášť výživovo bohaté potraviny plné vitamínov, minerálov, vlákniny, antioxidantov a / alebo živín rastlinného pôvodu prospešné pre zdravie, telesnú a duševnú pohodu.

Orechy patria medzi superpotraviny vďaka vysokej biologickej hodnote. Orechy sú charakteristické svojím veľkým obsahom:

  • kvalitných bielkovín,
  • nenasýtených mastných kyselín (MK) – najmä mononenasýtenej olejovej kyseliny
  • vitamínov B včítane kyseliny listovej
  • vitamínu E – najmä v účinnej forme gama-tokoferol
  • minerálov a stopových prvkov – draslík, horčík, mangán, meď, selén, zinok
  • fytochemikálií – napr. kyselina elagová, rôzne flavonoidy a pod.

 

 

Hrsť orechov denne (25 g) podporuje správné fungovanie mozgu

Jadrá vlašských orechov

Orechy a zdravý mozog

 

ZDRAVOTNÝ RATING ORECHOV

Rating orechov na základe obsahu energie, nasýtených tukov, cukru, sodíka, bielkovín a vlákniny.

  • Vlašské orechy -
  • Lieskové orechy -
  • Mandle -
  • Pistácie -
  • Kešu orechy -
  • Pekanové orechy -
  • Píniové oriešky -
  • Para orechy -
  • Makadamové orechy -
  •  

     

    Orechy a zdravé črevá

    
Za hrsť orechov denne (30 - 50 g) prospieva zdraviu čreva a podporuje zdravú mikrobiotu

    Pístáciové orechy v škrupine a jadrá pistáciových orechov

     

    ORECHY S NAJVYŠŠÍM OBSAHOM VLÁKNINY

    Referenčná hodnota príjmu vlákniny priemerného človeka za deň (RI – Reference Intakes): 25 g
    25 g orechov obsahuje v priemere 8 % RI.
    Orechy s najvyšším obsahom vlákniny:

    • Pistácie 3 g
    • Mandle 3 g
    • Pekanové orechy 2 g
    • Lieskové orechy 2 g
    • Arašidové orechy 2 g
    • Makadamové orechy 2 g
    • Para orechy 2 g
    • Vlašské orechy 2 g
    • Tigrie orechy 1 g
    • Kešu orechy 1 g

     

     
    
Za hrsť orechov denne prospieva zdraviu srdca

    Lieskové orechy v škrupine a jadrá lieskových orechov

    Orechy a cukrovka

    ORECHY S NAJVYŠŠÍM OBSAHOM SACHARIDOV

    Referenčná hodnota príjmu sacharidov priemerného človeka za deň (RI – Reference Intakes): 270 g
    25 g orechov obsahuje v priemere 1,7 % RI.
    Orechy s najvyšším obsahom sacharidov:

    • Pistácie 8 g
    • Kešu orechy 8 g
    • Mandle 5 g
    • Vlašské orechy 4 g
    • Lieskové orechy 4 g
    • Arašidové orechy 4 g
    • Pekanové orechy 3 g
    • Makadamové orechy 3 g
    • Para orechy 3 g
    • Tigrie orechy 2 g

     

    Copyright © 2018 Vetter Slovakia, spol. s r.o. Všetky práva vyhradené. Grafický návrh: CODES CREATIVE, s.r.o. Stránku vytvoril a prevádzkuje OPTIMAT.SK, s.r.o.